Hulp bij instellen Facet computerexamensysteem

DUO heeft dit schooljaar de procedure voor het Facet computerexamensysteem aangepast. In plaats van de Facet-browser dient er nu gebruik gemaakt te worden van een Bootable Client Lock Down (BCLD). Deze kan gestart worden via PXE of USB. Als u gebruik wilt maken van de Facet Examen-afname kan Actacom u adviseren bij en helpen met de meest geschikte implementatie voor uw omgeving. De nieuwe methode met betrekking tot Facet bestaat uit twee delen: een client en een server.

De client

Voor deze nieuwe versie van Facet moet de client computer met een ander besturingssysteem opgestart worden met behulp van een, speciaal voor dit doel geprepareerde, USB-stick of via een PXE boot server.
Er kan dus een speciale server gemaakt worden voor het client gedeelte. Wij kunnen zowel de USB sticks als de PXE boot server voor u maken. Onze accountmanager maakt, op basis van uw keuze, graag een passende offerte voor u.

 

Voor- en nadelen van USB
Voordeel: WiFi ondersteuning
Als u toch WIFi wilt gebruiken, kunnen wij niet instaan voor eventuele negatieve gevolgen.

Nadeel: als er een nieuwe versie van de client uitkomt, dan moet dit op alle USB-sticks vernieuwd worden.

Nadeel: twee verschillende soorten (broadcom netwerkkaarten en qualcomm). Van iedere soort moeten dus ook USB-sticks gemaakt worden.

 

Voor- en nadelen van PXE boot server
Voordeel: centraal geregeld. Een nieuwe versie van de client hoeft maar1 keer te worden geupload op de server en ze zijn weer up to date. Er kan in de toekomst gemakkelijk worden uitgebreid naar andere scholen binnen de koepel.

Voordeel: 1 opstartmenu met daarin MDT, FACET (BCLD), WINDOWS starten.

Nadeel: geen WiFi.

De PXE server kan in de hosted-omgeving van uw koepel, of – als u beschikt over een non-hosted (VMWARE) server met voldoende capaciteit – in uw eigen omgeving geïmplementeerd worden.

Omdat wij het gebruik van WiFi afraden en omdat een PXE gecentraliseerd en daardoor beter te beheren is, is ons algemene advies een PXE boot server in combinatie met Facet Online. Zie hieronder de informatie over de Facet server.

Echter, iedere omgeving is anders. We zullen daarom samen met u moeten bekijken wat voor u de meest geschikte oplossing is. 

 

Systeemeisen Client

De Facet server

De PXE server en USB zorgen dus voor de client-kant van het Facet-verhaal. Met betrekking tot de Facet Server geldt: U kunt kiezen voor een online versie waarbij de server van DUO gebruikt wordt. Of u kiest een offline versie waarbij wij een Facet-server op locatie inrichten (offline).
Het inrichten van een Facet-server op locatie heeft alleen zin als u beschikt over een non-hosted (Vmware) server met voldoende capaciteit of een computer met voldoende capaciteit beschikbaar stelt. Als u kiest voor het beschikbaar stellen van een computer zal deze naar ons gestuurd moeten worden om geïnstalleerd te worden. Het is ook mogelijk dat een engineer op locatie de installatie verzorgt.

De keuze voor een offline Facet-server installatie brengt extra kosten met zich mee. Daar komt bij dat er slechts beperkt beheer mogelijk is vanuit Actacom omdat het een volledig afgesloten systeem van DUO is.

 

Systeemeisen FAO server

Geheugen 12GB RAM
Processor Intel Core i5 1.8 GHZ (2.0GHz in VM)
Harddisk 100GB
Netwerk 1Gbit
Internet 10Mbit/1 Mbit

Actacom nu zowel Acer Platinum als Solution Partner

Actacom is al jarenlang partner van het succesvolle en vooraanstaande Taiwanese merk Acer.
Lex Prozee, directeur van Actacom: “We werken graag samen met Acer. Dat heeft alles te maken met kwaliteit en vertrouwen. Met Acer hebben we een hecht partnership en een heel open samenwerking.
Ze ondersteunen ons bijvoorbeeld met diepgaande informatie over een hun brede productportfolio aan producten en oplossingen, o.a. bij projecten en grote aanbestedingen. Wat ik ook belangrijk vind is hun betrouwbaarheid. Hun producten, waaronder hun innovatieve notebooks zijn heel betrouwbaar, maar ze zijn eveneens heel betrouwbaar wat betreft de service en support door de Acer-organisatie zelf. Net als bij ons geldt bij Acer: afspraak is afspraak. Dat helpt ons natuurlijk om met Acer-producten een prima service te bieden aan onze klanten in het onderwijs en bij bibliotheken.”

Platinum Partner en Education Solution Centre
Acer heeft haar partnerprogramma vernieuwd. Binnen het nieuwe ‘Synergy Partner Programma’ heeft Actacom, als enige in Nederland, de twee hoogst mogelijke ‘rankings’: Acer Platinum Partner en Acer Education Solution Centre. Beide partnerships zijn beschikbaar voor een beperkt aantal partners. Elk van deze Acer-partners dient te beschikken over een hoog expertiseniveau en in staat te zijn om volledig te voldoen aan de hoogste technologische behoeften van scholen en universiteiten. Een eis is ook dat je volledige ICT-oplossingen kunt bieden voor de vrijwel continu veranderende pedagogische processen.
Als verplicht onderdeel van onze partnerships volgen onze specialisten regelmatig trainingen en workshops om hun kennis up to date te houden. Dankzij deze hoogste partnerships tussen Actacom en Acer bent u als school of bibliotheek verzekerd van de meest uitgebreide en nieuwste expertise van Acer producten en geïntegreerde ICT-oplossingen.

acer_synergy_prtnr_platinum_rgb

 

Solution_Centre_Certificates_Actacom

acer_prog_edu_prtnr_sltncntr_rgb

Actacom Nederland B.V. behaalt de Premier Partner Status van Aerohive Networks

Uit het behalen van de Aerohive Premier Partner status blijkt de toewijding van Actacom. De status Premiers Partner vraagt meer inspanning dan alleen maar het kunnen leveren en beheren van hardware. Vereist is dat de verkooporganisatie, de netwerkspecialisten en de supportmedewerkers aan diverse hoge kwaliteitseisen voldoen.

Lex Prozee, directeur van Actacom: ”We zijn blij dat de keuze voor Aerohive en de toewijding die we hebben gehad voor WiFi tot de Premier Status heeft geleid. Samen met Aerohive hebben we mooie klanten mogen behouden en aansprekende nieuwe klanten kunnen verwelkomen. De aankomende periode verwachten we onze klanten nog meer inzicht te kunnen bieden met de verschillende dashboards. Evenals Aerohive hebben wij hoge verwachtingen van de ontwikkelingen van het Aerohive API-platform.

Jasper Vredegoor, Channel Manager Aerohive; Planning & Focus: “Actacom bewijst dat het maken van weloverwogen keuzes van groot belang is. De combinatie van specifieke klantkennis en samenwerking is de sleutel geweest tot dit succes. De digitalisering van de samenleving is voor scholen, bibliotheken en woningcorporaties een uitdaging. Hoe bedien je de eigen organisatie en hoe ga je om met de sociale verplichting die je hebt aan je (interne) klant? SD-LAN kan een interessante oplossing zijn. Grote klanttevredenheid, referenties en een duidelijke toekomstvisie zijn in de huidige markt een must. Actacom kan dit alles zeker bieden!”

ae6ce472-62ba-4511-b6da-02fdd9673605

Verbeterde Wi-Fi netwerken

In de gemiddelde straat zijn tientallen Wi-Fi netwerken actief die elkaar allemaal wegdrukken. Ook komen er steeds meer apparaten bij die gebruik maken van Wi-Fi. Hierdoor klagen steeds meer mensen over traag Wi-Fi.

Nieuwe Wi-Fi Certified AC standaard
De Wi-Fi Alliance, een onafhankelijke organisatie die toeziet op de Wi-Fi standaard, onderkent deze sterk toenemende problemen en heeft in de nieuwste Wi-Fi standaard diverse oplossingen voor bovenstaande problemen doorgevoerd. In de nieuwe Wi-Fi Certified AC standaard heeft de Wi-Fi Alliance wijzigingen aangebracht waardoor de snelheid van Wi-Fi netwerken in drukke omgevingen omhoog kan.

Gelijktijdige verbindingen
De belangrijkste wijziging is de implementatie van de zogenaamde ‘Multi-user Multiple Input Multiple Output’ technologie (MU-MIMO). Deze maakt het mogelijk dat Wi-Fi routers meerdere apparaten tegelijk ondersteunen. Nu nog ondersteunen de meeste Wi-Fi routers wel meerdere apparaten, maar slechts één apparaat tegelijk kan zenden of ontvangen. Door in één seconde honderden keren te wisselen tussen het zenden en ontvangen naar apparaten kunnen huidige Wi-Fi routers toch meerdere apparaten van een dataverbinding voorzien.

Hogere up- en downloadsnelheden
MU-MIMO maakt het mogelijk voor Wi-Fi Routers om gelijktijdig naar meerdere apparaten tegelijk te zenden en te ontvangen. Daardoor kunnen nog meer apparaten met Wi-Fi verbonden worden en zijn de up- en downloadsnelheden per apparaat hoger.

Dubbele bandbreedte: 160MHz
Een tweede belangrijke wijziging die de Wi-Fi Alliance doorvoert is de vergroting van de bandbreedte waarvan Wi-Fi netwerken gebruik kunnen maken. Momenteel kunnen Wi-Fi netwerken gebruikmaken van maximaal 80MHz aan frequentieruimte. In de nieuwe standaard is dit 160MHz wat theoretisch zal leiden tot een verdubbeling van de snelheid.

Meer frequentieruimte
Om opstoppingen en verstoringen gebieden met veel Wi-Fi netwerken te voorkomen, gaat de Wi-Fi Alliance ook de breedte van het totale frequentiespectrum dat beschikbaar is voor Wi-Fi netwerken vergroten. Hierdoor worden extra kanalen toegevoegd aan de 5GHz band. Hierdoor kunnen meer netwerken gebruik maken van de 5GHz band zonder elkaar te verstoren.

Trage adoptie
De nieuwe Wi-Fi standaard wordt vanaf heden in de nieuwste routers en Wi-Fi apparaten toegepast. Het zal waarschijnlijk enkele jaren duren voordat het gebruik van deze nieuwe technologieën gemeengoed is geworden omdat de meeste mensen hiervoor hun routers moeten vervangen en geschikte apparatuur in bezit moeten krijgen.

Gebaseerd op: artikel in GSM helpdesk

dc522d43-5c8c-4c30-bbc5-847e9a709634

Leerlingen presteren beter dankzij mobiele devices

Moderne onderwijsprogramma’s op tablets laten leerlingen beter presteren met rekenen en taal. Ze zijn een effectief hulpmiddel voor leraren bij het omgaan met verschillen tussen leerlingen. Dit blijkt uit twee onafhankelijk van elkaar uitgevoerde onderzoeken van de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit.

Aan de onderzoeken deden ruim 2500 basisschoolleerlingen mee uit de groepen 4 tot en met 8. De onderzoekers keken naar de effecten van oefen- en verwerkingssoftware voor tablets die leerlingen direct laat weten of een antwoord goed of fout is.

Online dashboard
De software kan ook oefeningen afstemmen op het niveau van de leerling; een snelle leerling krijgt na een goed antwoord een moeilijker opgave dan een langzamere leerling. De leraar ziet intussen via een online dashboard de prestaties van zijn leerlingen en kan daar zijn lessen op aanpassen.

Adaptieve onderwijstechnologie
Alfons ten Brummelhuis, expert wetenschappelijk onderzoek bij Kennisnet: “Elke leraar wil liefst al zijn leerlingen op hun eigen niveau lesgeven, en past dan zijn lessen vaak aan op twee of drie niveaus. Want met meer dan 20 leerlingen in je klas is het fysiek onmogelijk elke leerling onderwijs op maat bieden. We weten nu dat het met dit soort adaptieve onderwijstechnologie wél kan. En dat is goed nieuws voor de leerlingen, de leraren en de hele leermiddelenmarkt.”

In kortere tijd meer leren
Ten Brummelhuis noemt de resultaten betekenisvol. Volgens hem is niet eerder op deze schaal onderzoek gedaan naar de effecten van adaptieve digitale leerprogramma’s. Bovendien stroken de resultaten met eerder onderzoek naar soortgelijke programma’s als Rekentuin en Muiswerk: “Je ziet nu vooral effect bij slimmere leerlingen; zij leren in kortere tijd meer. Maar we staan pas aan het begin van dit soort technieken; wellicht dat je met een andere afstelling in de software en goede instructie ook de andere groepen leerlingen vaker kunt laten groeien. Overigens was bij geen enkele groep een negatief effect te zien.”

Tijdwinst voor de leraar
De onderzoekers van de Radboud Universiteit keken naar leerlingen van Stichting Klasse uit het Groene Hart (Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Woerden).
Frank Tigges van het College van Bestuur van de scholengroep: “De resultaten bevestigen onze eigen bevindingen: dat digitaal leermateriaal je helpt om te kunnen differentiëren.”
Maar volgens Tigges staat het pedagogisch en didactisch inzicht van de leraar altijd voorop en mag het nooit zo zijn dat een leraar vaart op computerresultaten. “Daarom is het belangrijk dat de leraar weet hoe de logica achter het systeem in elkaar zit. Juist de combinatie van techniek en de professionaliteit van de leraar maakt het krachtig.”

Dat bleek ook uit het onderzoek van de Universiteit Twente onder 80 basisscholen in Overijssel: leerkrachten die differentieerden op basis van de feedback, behaalden betere resultaten dan leerkrachten die dat niet deden.

Bron: KennisNet

kinderen-op-tablet-mobiele-devices

Trend op scholen: Bring Your Own Device (BYOD)

Lespakketten worden steeds vaker digitaal aangeboden aan de leerlingen. Moet de school daarom kiezen voor een gestandaardiseerde ICT-voorziening, waarbij iedere gebruiker keuze heeft uit een beperkt aantal apparaten (o.a. notebooks en tablets)? Of moeten scholen die keuze aan de leraren/docenten en de leerlingen zelf laten? Kortom, kiezen voor Bring Your Own Device (BYOD)?

Klaar voor de toekomst
De mening van experts: “Met BYOD kunnen scholen zich digitaal blijven ontwikkelen. Als je geen devices of applicaties uitsluit, ben je als school klaar voor elke bestaande en toekomstige technologie. Welk device, applicatie of dienst de leerling ook maar wil gebruiken, BYOD is ideaal voor tijd-, plaats- en apparaat-onafhankelijk leren.”

Nieuwe uitdagingen
Uiteraard brengt BYOD nieuwe uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld op het gebied van applicatiebeheer, databeheer en databeveiliging waarbij de school o.a. het draadloze netwerk goed ingeregeld moet hebben. Deze oplossing kunnen wij veilig en compleet voor u verzorgen.

BYOD

Samenwerking Actacom en YourSafetyNet

Actacom is geautoriseerd reseller van YourSafetyNet, een 100% Nederlands softwareprogramma waarmee scholen het computer- en internetgebruik eenvoudig kunnen reguleren, beheren en zichzelf juridisch kunnen beschermen tegen ongewenst computergebruik. Het met diverse prijzen onderscheiden product draait succesvol bij vele kleine en grote schoolorganisaties.

Waarom YourSafetyNet School+?

  • Reduceer/beheer (ongewenst) surfen, chatten, social media, gamen, illegaal softwaregebruik en meer;
  • Eenvoudig in beheer; complete en kostenbewuste oplossing;
  • Unieke filters tegen webmail, gok-, sex-, gamesites en meer;
  • Uniek ICT-protocol biedt volledige juridische bescherming aan de school en haar personeel;
  • Uitgebreide log- en rapportagefuncties;
  • Voldoet volledig aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP);
  • Bijzonder concurrerend geprijsd.

Actie

  • 1 jaar gratis YourSafetyNet Home voor uzelf t.w.v. € 24,95.

Yoursafetynet

Actacom Nederland B.V.

Actacom is dé ICT-specialist voor
het onderwijs en bibliotheken.

Maarssenbroeksedijk 51
3542 DM Utrecht

T 030 - 248 97 77
E info@actacom.nl

Aanmelden voor Acta-Info

Meld u aan voor onze Acta-Info met praktische informatie en tips.
Acta-infoServicedesk

Onze servicedesk is op werkdagen standaard telefonisch bereikbaar van 07.30 tot 18.00 uur.

T 030 - 248 97 50
> topdesk.actacom.nl

Meekijken

> Support via online meekijken

Standaard meer mogelijk